Fornybar kraft
I samspill med natur og lokalsamfunn skaper vi fornybar energi
fornybar Kraft for fremtiden
Kraft til å bygge framtida
Norge står midt i en ny energirevolusjon – og fornybar kraft er nøkkelen til både verdiskaping og sikkerhet. For å trygge arbeidsplasser, skape ny industri og holde strømprisene forutsigbare, må vi produsere mer kraft – raskt og ansvarlig.
«Situasjonen vi står i er prekær, og kraftbehovet øker dramatisk. […] Kraftbehovet er stort i alle næringer, både eksisterende og nye, og aller høyest i industrien.»
– Kraftløftet, LO og NHO
Aneo utvikler og bygger ny kraftproduksjon der ressursene er
– med vind og solkraft som del av løsningen. Vi tror nøkkelen er å gjøre det sammen. Sammen med naturen, lokalsamfunn, kunder og samarbeidspartnere. Vår rolle er å levere på næringslivets og lokalsamfunns behov for fornybar energi, og samtidig styrke forsyningssikkerheten i et stadig mer elektrifisert samfunn.
«Tiden frem til 2030 er kort. Tiltak som må gjøres nå, kan ikke utsettes, selv om det er krevende. Energiskiftet angår oss alle, og alle må bidra.»
– Kraftløftet, LO og NHO
Vi gjør vår del – for arbeidsplasser, verdiskaping og en trygg kraftfremtid.
Vårt bidrag (så langt)
Vi jobber både med vann, vind, sol, energieffektivisering og batterier, og tror på kombinasjonen av dette.
Aneo investerer i nye kraftprosjekter for å bygge, bygger for å eie og eier for å drive. Ambisjonen vår er å bli en ledende fornybaraktør i det nordiske markedet.
Kraftsystem under press
Derfor trengs et kraftløft nå
I mer enn hundre år har rimelig og pålitelig kraft vært et av Norges største konkurransefortrinn. Det begynte med vannkraft og det har tjent oss godt. Nå er det på tide å virkelig ta fatt på neste kapittel. Og det haster.
I 2022 brukte Norge 140 TWh strøm – fordelt på hus og hjem, næringsliv og industri. En kartlegging viser at det er meldt inn eller varslet et økt årlig strømforbruk på ytterligere 140 TWh – altså en dobling. Selv om bare en fjerdedel skulle bli realisert, vil det likevel være et betydelig gap mellom ønsket kraftforbruk og det som er planlagt av ny kraftproduksjon.
«Kapasitet til nytt kraftforbruk rundt om i landet er nesten fire ganger så høyt som etterspurt kapasitet til ny kraftproduksjon.»
Kraftløftet, 2024
I dag får 2 av 3 bedrifter avslag på nettilknytning. Det betyr ikke bare forsinket utvikling – det kan bety tapte arbeidsplasser og forsinket omstilling i hele næringslivet. Selv om Norge har en nesten utslippsfri kraftmiks, er halvparten av energien vi bruker fortsatt fossil. Hvordan henger det sammen?
Forklaringen ligger i forskjellen mellom kraft og energi. Når vi snakker om kraft, mener vi elektrisk strøm – og i Norge kommer nesten all strøm fra vann- og vindkraft. Men energi handler om alt vi bruker til oppvarming, transport og industri – og her bruker vi fortsatt mye olje, diesel og gass.
Næringslivet har store behov fremover og de behovene omhandler elektrisk kraft, i tråd med samfunnets klimaforpliktelser. Samtidig er mye av den nye produksjonen er væravhengig og uregulerbar. Det utfordrer forsyningssikkerheten, spesielt i perioder med lite vind eller lav solinnstråling.
Vi har fortsatt et nasjonalt kraftoverskudd, men marginene krymper. Skal vi bevare det konkurransefortrinnet som har gjort Norge til en kraftnasjon, må vi både bygge mer produksjon, ta i bruk fleksible løsninger og utnytte regulerbar kraft best mulig. Det handler om helheten i systemet.
Det er ikke gjort i en håndvending å svare på disse utfordringene, men løsningene finnes. Sol, vind, vann og energieffektivisering må spille sammen. Det må skje i et tempo som møter behovet, og med en politikk og næringsutvikling som spiller på lag.
I Aneo er vårt bidrag klart: Vi utvikler ny kraftproduksjon med fokus på rask gjennomføring, lokal verdiskaping og teknologi som bidrar til et robust og fremtidsrettet energisystem.
Kan vi snakke om energieffektivisering?
Vi er glade for at du spør! I Aneo tror vi at alt henger sammen med alt. Derfor bygger vi ut ny fornybar kraft – fordi behovet er reelt – men vi mener også at den mest bærekraftige kilowattimen er den som ikke brukes unødvendig.
Gjennom flere av våre datterselskaper jobber vi for å bruke energien smartere. Det kan være å lade elbilen når belastningen i nettet er lavest, redusere strømforbruket i dagligvarebutikker eller utvikle mer energieffektive løsninger for industrien.
Effektivisering og ny produksjon må gå hånd i hånd. Det er sånn vi bygger et smartere energisystem – sammen.
Våre fornybare kraftverk
Utforsk våre parker og kraftprosjekter over hele Norden
